BIBU Pet Store, Gaode Mansion, Guangzhou, China


Although BIBU is promoted as a “pet store” it is really much more. It is an entire pet-care and pet-pampering environment, strategically answering the call of the younger generations to provide the services and products their pampered pets need. In addition to retailing pets, pet supplies and food, BIBU includes also a veterinary clinic and hospital, and facilities for pet boarding, spa, grooming and training.

The designers of the two-level, 630 square-metre (6,781 sq. ft) shop are Guangchou-based One Fine Day Studio & Partners, a (ofD), an architecture and design firm established in 2013.

Lead architect Jump Lee with design team members Chun-jie He and Yong-jie Lao drew inspiration for the upscale project from American filmmaker Stan Kubric’s iconic 1968 sci-fi film 2001:A Space Odyssey.

The façade of the store that is located in the high-end condo building, Gaode Mansion, is a happy and friendly bright blue square that immediately attracts attention. With its rounded openings it resembles a 1950s appliance, perhaps a radio, fridge or TV. It also heralds the retro milieu of the interior.

On the ground floor, right at the entrance, ofD placed a social area, a café called DOPPIO by La Moitié where the Space Odyssey-theme is the most obvious. The white tiled floor, the futuristic furniture pieces placed far from each other, and the overall feel of space, light and whiteness are all part of this retrofuturist impression, the future of the past. The design firm has worked with La Moitié before, so the connection with that brand came naturally.

The second-floor includes the pet hospital and clinic where cleanliness is the main requirement. But even there, in the general whiteness, the Space Odyssey-theme is palpable in the, muted colours, smoky metal and abundance of lighting fixtures.

The two-level space, although divided clearly into sections that separate the various services, is connected by an open atrium that gives the viewpoint from which one can really appreciate yet another aspect of the Space Odyssey theme, the rounded forms of the project.

From the spiralling stairs to partitions, lighting fixtures and windows, everything is rounded. This also includes all corners as there are no sharp angles in BIBU, which of course is also good for the guests, the pampered pets.

The overall colour scheme is muted white with forest green and robin’s-egg blue as accents and with white tiles and dark wooden panels covering the floors.

The Gaode Mansion is located in the core area of Guangzhou, next to the K11 Art Mall and the International Financial Centre. Tuija Seipell

Images by yuuuunstudio



Source link