[ad_1]

The phrase “paint-by-numbers” is typically utilised disparagingly to denote a venture that adheres much too closely to an founded template. But the declaring usually takes on new which means in a Prague renovation by No Architects, where by a painting of two numerals encouraged a playfully derivative blend of vibrant colors, daring sorts and intriguing textures. 

The artwork in problem, a favourite of the maisonette’s house owners, is by Czech painter Vladimír Houdek. Throughout 4 panels, he explores the visible similarities amongst the digits 6 and 9. (And while the architects note that the quantity 69 “has a exclusive which means for the house owners of this area,” they explain that it is not mainly because of its, uh, “sexually coded reference”.)

Numerous of the two-storey unit’s most eye-catching features can be traced back again to this canvas, now prominently suspended involving the kitchen area and eating region. Initial, there’s the home’s colour scheme, which carries the painting’s bold blue as a result of to equally the lower kitchen cabinetry and a stroll-in hallway closet (both of which, like all of the project’s home furnishings parts, are personalized manufactured). 

The pale pink used on the higher kitchen cabinets and wall-mounted shelves introduces a dynamic counterpoint, though other shades of blue pop up throughout the household to develop spaces that experience harmonious but not just one-note. 

Meanwhile, the mottled border close to Houdek’s artwork informs the rough edge that runs alongside the bases of the kitchen’s higher cupboards — a minute of rawness that makes for a enjoyable contrast to the tender hues and mild curves that surround it.

Aside from inspiring the space’s quite a few rounded kinds, the sinuous styles of the painting’s integers also appear in the course of the property in a lot less abstract ways. On nearer inspection, the perforations in the home’s metal vent grates are truly a sample made up of many little 6s and 9s. 

This element hints at the numerous functional challenges that were being settled in the course of the renovation — along with modifying the unit’s structure to enlarge essential spaces, the architects also revamped the heating system and mounted an air conditioning unit. The new stairs depict an additional significant enhance, illuminated by below tread lighting and framed by a wall of wooden that curves all over a corner and swoops up on to the ceiling as a person reaches the 2nd storey.

In the course of the maisonnette, other artworks from the family’s selection tell added design components. Teardrop-shaped lights reference each the melancholic tone of a portray by Josef Bolf that hangs in the living area, as well as a close by waterfall mural by Patrik Hábl that’s visible via the window.

All in all, the finished property is a abundant extension of the artwork it showcases. And simply because it’s born from an equation that is equivalent areas imitation and creativity, the closing solution appears to be just about anything but formulaic.



[ad_2]

Resource link