A Designer + Builder’s 1950s Warrandyte Home Renovation


Alexandra Apostolids and Pierre Seale experienced a number of vital capabilities they wished-for in their 1st family members dwelling. This 1950s home in Warrandyte (a bush-like suburb 24 kilometres north-east of Melbourne’s CBD) was the only home that ticked just about every solitary box.

‘We have normally beloved mid-century interiors and architecture,’ says Alexandra. ‘This dwelling in particular introduced so numerous of the critical properties that we adore from this period… comprehensive-peak cedar awning windows letting natural light-weight in abundance an L-formed flooring strategy wrapping all-around the dwelling that embraces greenery and of training course the timber-lined board ceilings with uncovered beams.’ 

Pierre is a builder, and by his business Life span Constructing and Structure, he typically collaborates on structure tasks with Alexandra, so it appeared inescapable that the pair would blend their expertise to change this property! Their emphasis was to enrich the home’s original beauty, just before incorporating modern-day facts. ‘Any opportunity there was to embrace pure components and elements in their purest form, we took it,’ says Alexandra. 

The couple to start with pared back the interiors to get rid of pokey cabinets and reduced doorways, in favour of greater openings and cleaner lines. ‘We expanded on place and flow by opening up the dining and dwelling space, and taking away a wall that divided these two spaces’ points out Alexandra. 

Two new sets of bi-fold doors were set up close to the outdoor location, replacing current set window and doors that weren’t working to their potential. ‘Having them open expands the residing space immensely… our floor program doubles when they bi-fold doorways are opened’ says Alexandra. 

Somewhere else, primary cedar home windows have been sanded again to display their natural vein, whilst Baltic timber floorboards ended up restored to their original unstained color and matte complete.

With the bones of the house now restored, Alexandra and Pierre started to add contemporary comforts. ‘There was no insulation in any of the roof, walls, or ground, which we rectified, alongside with the addition of underfloor heating in all loos, and zoned heating and cooling’ states Alexandra, adding ‘a remote opening skylight highlighting the canopies of our river gums, and serving to to passively awesome the residence was a good decision’.

The couple ‘couldn’t fault’ the primary kitchen area structure, but the content palette referred to as for a sizeable update. New American oak cabinetry was installed, complementing beautiful benchtops and a splashback in ‘golden spider’ marble. ‘It has the most lovely peachy golden veins and human body relocating via it – a match made for the encompassing timber and heat light that glides as a result of this relatives area,’ states Alexandra.

The finished residence is breezy in summertime and cosy in winter, surrounded by the family’s backyard garden. ‘We are living so happily in this article,’ Alexandra suggests. 





Resource connection